Az esküvőszervezés legnagyobb problémái – és megoldásuk

Az esküvőszervezés legnagyobb problémái – és megoldásuk

Sajnos az esküvőszervezés nem kis feladat, ezért nem is lesz egy leányálom és valószínűleg lesz olyan időszaka is mikor legszívesebben sutba vágnád az egészet. Még mielőtt azonban teljesen megrémítenénk felkészítünk az esküvőszervezés néhány nagy problémájára és megoldási tanácsot is adunk mellé.

Válasz nélkül maradt meghívók

A nagyszámú vendégnél az esküvői meghívóra való válaszok begyűjtése nem egyszerű feladat. Sokszor futhatsz bele az ilyen mondatokban, hogy “Hát már mondtam, hogy megyek”, vagy “Ó, azt hittem már elküldtem a választ”. Ez bizony nagyon frusztráló lesz és előbb utóbb muszáj lesz megejteni a “jössz az esküvőre hívásokat” is. Ám, hogy a lehető legkevesebbet kelljen telefonálni itt van néhány jó tanács:

 • Legyél pontos, azaz írd le mit kell tenniük és pontosan milyen határidőre.
 • Legyen egyszerű, azaz mellékelj válaszlapot, illetve adj meg több elérhetőséget (e-mail cím és telefonszám), amelyen visszajelezhetnek.
 • Ha találkozol velük, finoman emlékeztesd őket, hogy még nem kaptál választ.

Túl sok döntés

Valószínűleg egész életedben nem kell annyi döntést hoznod majd, mint az esküvőszervezés hónapjaiban. Ki kell választanod a helyszínt, a ruhát, az ételt, a virágot, még csak a megfelelő színű körömlakkot is. Ráadásul pedig minden döntés hatással lehet a másikra, ez pedig nagyon megterhelő tud lenni. Van néhány tanácsunk, hogy legyen ez a sok döntés kicsit egyszerűbb:

 • Döntsd el milyen stílusú esküvőt szeretnél tartani, vagy válasszátok ki a helyszínt és annak a lehetőségeihez igazodva hozzátok meg a további döntéseket. Ha megvan a stílus, megvan a vezérfonal is, amely mentén egyszerűbben tudsz döntést hozni.
 • Adj át néhány kisebb feladatot. A hozzád közelállók biztosan szívesen segítenek az esküvői előkészületekben. Például az alap elképzelések egyeztetése után nyugodtan rábízhatod a tanúdra a koszorúslány ruha kiválasztását, vagy esetleg édesanyádra néhány dekorációs elem kiválasztását. Sokkal inkább a nagy nap részeseinek érezhetik magukat, neked pedig kevesebb mindennel kell szembenézned.
 • Gondolkozz nagyban, az egész esküvőt lásd magad előtt, ne csak az apró részleteket, amire valószínűleg később senki nem is fog emlékezni (például később senki nem fogja felróni, hogy mégis a másik zöld árnyalatú szalvéta kellett volna)

Sosincs elég pénz

Az esküvő tekintetében pénzből sosem lehet elég. Ezért is kell esküvői költségvetést készíteni.

 • Állítsátok sorrendbe, hogy mi a legfontosabb számotokra az esküvőn (például a tökéletes ruha, a minőségi ételek, a különleges helyszín, vagy dekoráció) és ez alapján haladjatok. Amit igazán szeretnétek arra különítsetek el nagyobb összeget, ami kevésbé fontos, arra kisebbet.

Az esküvőszervezés közben csak repül az idő

Ez bizony egy kemény falat. Legyél akár az esküvőszervezés legelején, vagy akár a véghajrájában az idő csak repül, túlságosan is gyorsan. Ám a feladatok tömkelegében sem ártana emlékezni a dolgokra, az esküvőszervezés szép pillanataira.

 • Készíts egy kis naplót az esküvőszervezésről, írd le az élményeidet, tedd el a különböző mintákat, készíts fényképeket egy-egy meghatározó pillanatról (például a ruhapróbáról) és persze mindig írd össze, hogy mit a sorban következő teendők. Így nem rendszerezett maradhatsz, de az emlékeket is megőrizheted.
 • Néha fújd ki magad. Mikor a dolgok elkezdenek tornyosulni fölötted könnyű elkezdeni kapkodni. Vegyél egy nagy levegőt, relaxálj egy kicsit és tiszta fejjel kezd neki ismét a dolgoknak.

Megpróbálsz mindenki kedvében járni

Menyasszonyként mindenki szeretne majd belőled “egy kis darabot”, mindenkinek lesz feléd valamilyen kérdése, esetleg kívánsága az esküvővel kapcsolatban. Ezeket pedig persze szeretnéd is megválaszolni, illetve teljesíteni, hiszen mindenki fontos számodra a vendégek közül, de ez rövid távon vezet a teljes őrülethez. Egyszerűen nem lehet mindenkinek a kívánságát figyelembe venni. A káosz elkerülése végett pedig tartsd szem előtt a következőket:

 • Ez a Te nagy napot. Ezzel senki nem tud vitatkozni, az esküvőd napján Te és párod vagytok a legfontosabbak.
 • Esküvőt szervezel, nem katasztrófát hárítasz el. Nem esik senkinek baja, ha nem teszel valamit, abban a szent pillanatban, ha valami probléma felmerül.

A végére pedig még egy fontos tanács: Ne felejts el foglalkozni magaddal is. Menjetek el valahova pároddal kettesben, az esküvő szervező notesz, jegyzetek, vagy hasonlók nélkül, esetleg tervezz magadnak egy kis relaxáló programot (ha más nem csinálj magadnak egy nagy kád forró fürdőt). Nyugodtan csinálj meg bármit, amitől jól érzed magad. Ha eltölt a boldogság és mosolyogsz a körülötted lévők is ugyan így tesznek majd.

Szólj hozzá Te is!

hozzászólás