Esküvői fotózás elhivatottsággal

Esküvői fotózás elhivatottsággal

Csöndes, hallgatag. Mintha folyton fényképezne, mintha folyton a tökéletes pillanatot vadászná. Elhivatott, valami szilárd belső erő sugárzik belőle. És valami ragadós derű. Megfertőzi, aki a közelében van. Vivien  csupa talány és meglepetés és ez pont így jó. Ismerjétek meg őt, és munkáját. Alig múlt tizennégy, amikor megkapta első fényképezőgépét, egy Nikon Coolpix 2000-es gépet. A szerelem, azóta is töretlen. Farkas Vivien, VivienNaomi Photography művésznéven alkot. 

Milyen témák érdekeltek, miket kezdtél fotózni?

Kezdetben tájképeket készítettem, de már akkor is valamiért, nagyon vonzottak a tükröződések és az apró részletek. Mindig is az ragadott magával, ha valami olyan finom részletet tudok bemutatni, amit nem mindenki vesz észre első pillantásra. Ahogy az első gépemet megkaptam, mást sem csináltam, mint fotóztam. Egy emlék nagyon megmaradt bennem erről az időszakról. Az akkori Bibliámnak a legelejére kinyomtattam egy képem, és többen nem akarták elhinni, hogy azzal a kis egyszerű géppel készítettem. Már akkor bennem volt, hogy ezt szeretném csinálni, de persze ennek technikai akadályai voltak.

Tudsz csak úgy simán sétálni az utcán, vagy egyfolytában képeket és helyzeteket keresel?

Bármerre is megyek, állandóan helyszíneket látok, pillanatokat látok. Figyelem a tükröződéseket és persze az embereket. Ami a leginkább érdekel, hogy, hogyan alkalmazkodnak az emberek a környezethez illetve, hogy mennyire illenek oda. Vagy éppen, mennyire nem illeszkedik bele az illető, aki ott éppen elsétál. A művészeti tanulmányaim is sokat alakították az érdeklődésem és a világlátásom. Kecskeméten egy művészeti középiskolában tanultam festészetet, rajzot és művészettörténetet. Majd a főiskola után barátaim esküvőjén én fotóztam és akkor szerettem bele az esküvői fotózásba.

Szerinted milyen a jó esküvői fotós?

Gyors és pontos. Képes összpontosítani. Az az irányvonal, amit én képviselek, az kevésbé a dokumentálásról szól. Sokkal inkább arról, hogy az eseményekben meglássam a megismételhetetlen pillanatokat. És mivel pillanatokról van szó, amik pedig elszállnak, – ezekre a helyzetekre valamilyen szinten persze lehet tudatosan készülni, – ezért nagyon fontos összpontosítani.  Szerintem esküvőt fotózni rendkívül összetett, hiszen nagyon sok tényezőre kell figyelni.  Hiszen, remélhetőleg egy esküvői fotós sem fotóz automata módban, és bizony a fények állandóan változnak, az emberek állandóan mozognak, emiatt nagyon fontos a koncentráció. Vannak olyan dolgok, vannak olyan részletek, amik – forgatókönyv szerűen – előre ott kell, hogy legyenek a fejünkben.

Ezek szerint komoly mentális felkészülést igényel egy-egy esküvői fotózás?

Miközben fotózok, nagyon sokszor mondom magamban azt, hogy hogyan tudok eggyé válni azzal az eseménnyel, ami éppen történik. Nagyon sokszor jár az a fejemben, hogy hogyan tudom felismerni a pillanatokat. Ebben a szakmában kell és lehet is fejlődni. Autodidakta módon tanultam mindent, a második gépem egy tükörreflexes Olympus volt, amit manuális módban használtam, és elkezdtem nagyon rossz képeket csinálni. Innen indultam, de így tanultam meg milyen fontos a fényerő, és sok minden más, ami ma már természetes számomra.  Van bennem egy mérce, amit meg szeretnék ütni és nagyon sokszor úgy érzem, hogy ezt nem tudom, nem lehet, hogy megüssem. Mégis, ahogy telnek az évek, talán egy picit mindig közelebb vagyok hozzá. Az az álmom, hogy profi fotós legyek, hogy amikor meglátom egy képemet, azt mondjam, hogy ezt én csináltam? Azt gondolom, hogy ez egy életen át fog zajlanak, de az a célom, hogy egyre jobb fotós legyek.

Két dolog érdekel, az eső és az esküvő előtti vagy utáni fotózás. Mi ezekről a véleményed, esküvői fotós szemmel?

Fotós szemmel nézve abból a szempontból ideális az esküvő előtti, vagy épp utáni fotózás, mert nem annyira feszült a pár, van időnk bőven. Persze ennek megvalósíthatósága függ a ruhától, hogy kölcsönözte vagy vette a menyasszony, a sminktől stb. Bonyolultabb megoldani, de van rá példa, nem is kevés hogy ilyen kéréssel fordulnak hozzám. Abból a szempontból viszont nem annyira előnyös, hogy sok érzelem, érthető módon az esküvő napján jön ki igazán őszintén. Az esőtől nem kell megijedni. Hozzá teszem, rendkívül különleges hangulatot tud teremteni. Nagyon sokan félnek attól, ha borús esős napjuk lesz. Egy olyan technikával dolgozom, ami ettől nem fog megijedni. A hangulat a lényeg és az, hogy ők szeretik egymást. Az már mindegy, hogy éppen tűz a nap, vagy szakad az eső.

VivienNaomi Photography

Esküvői fotózás szempontjából, mire kell figyelnie  a jegyespárnak a helyszín kiválasztásakor?

Ez abszolút attól függ, hogy mi áll közel a jegyespárhoz. Nem szeretek csak azért ajánlani egy helyszínt, mert én szeretem, vagy, mert szerintem jó lenne. Mindig kérdéseket teszek fel, hogy lássam, mi jellemzi őket. Egy városi lányt nem viszek ki a természetbe, mert szerintem ideális lenne, hiszen ő ott nem érezi otthon magát. Azt javaslom, olyan helyszínt válasszanak, ami a stílusukhoz, szívükhöz közel áll, hiszen ott tudnak majd rutinosan, otthonosan mozogni.

Honnan szerzel ihletet? Honnan inspirálódsz?

Mindannyian, minden fotós, akár beismeri, akár nem, nézzük egymás munkáit is, illetve korábban beszéltünk is arról, hogy bármerre megyek, mindig nyitva tartom  a szemetet, mindig figyelem a lehetőségeket, vagy akár csak párokat az utcán, ahogy sétálnak. Fiatalokat, időseket és ezek nagyon sokat inspirálnak.

VivienNaomi Photography 2013

 Mi a kedvenc könyved, tudsz-e ebből erőt, lendületet meríteni a munkádhoz?

A kedvenc könyvem a Biblia. Sokszor találkozom ezzel a kérdéssel. Küzdök azzal, hogy egyre jobb legyek. Azon dolgozom, hogy meg tudjam valósítani a terveim. Bizony ez sokszor kudarcba fullad, mert úgy érzem, nem ütöttem meg azt a mércét, amit kitűztem. Mint ahogy már említettem, tudom, hogy Istentől kaptam ezt az ajándékot és emiatt ő az, a vele való személyes kapcsolatom, ami átsegít ezeken a nehéz helyzeteken. Amikor nagyon mélyen vagyok, vagy úgy érzem, hogy nagyon elrontottam valamit, vagy pedig egyszerűen csak, a maximalizmusom miatt érzem azt, hogy nem tudtam átadni, amit szerettem volna, mindig abban találom meg a nyugalmat, hogy Isten adta ezt az ajándékot. És ha én hűségesen tovább dolgozok és alázatosan megyek tovább, fejlesztem magam, akkor ő fogja hozni a növekedést.

 Mit jelent neked ez a munka?

Azt nem mondhatom, hogy az életemet, de nagyon sokat jelent. A már sokszor emlegetett maximalizmusom bizony megnehezíti saját magam számára a munkát. Azon túl, hogy a lehető legjobbra törekedjek, azt is jelenti számomra ez a munka, hogy örömet okozzak a képekkel, hogy amikor átadom a párnak, olyan fotókat kapjanak, amikről nem is álmodtak.

VivienNaomi Photography - wedding

Fotók: VivienNaomi Photography

Nézzétek meg Vivienről készített videónkat itt

Szólj hozzá Te is!

hozzászólás