Tippek karikagyűrű vásárláshoz

Tippek karikagyűrű vásárláshoz

A tökéletes karikagyűrű megtalálása bizony embert próbáló feladat. Olyan ékszert kell találni, mely amellett, hogy kifejezi a pár stílusát, időtálló anyagból készült, egyszerre nőies és férfias is. Hogyan is érdemes nekiállni a keresgélésnek? Tisztázzuk le elsőként, milyen anyagi lehetőségeink vannak, ez már nagyban meg fogja határozni, hogy egy egyszerűbb, vagy díszítettebb ékszer mellett tesszük le a voksunkat.  

Mindenképpen érdemes, és szükséges némi előzetes ismeretanyagot felhalmozni, mielőtt ékszerészhez, vagy ékszerboltba indulnánk. Ehhez szeretnénk a következőkben segítséget nyújtani. Ezúttal a fehérarannyal foglalkozunk.

Miből készül a fehérarany?

Manapság számos alapanyagból készülhet karikagyűrű. A felhasznált anyagok tekintetében az a legfontosabb, hogy minél tovább, ugyanolyan minőségben, színben pompázzon a gyűrű, mint amikor megvettük. Lássuk, melyik alapanyag milyen tulajdonsággal bír. A trendek tekintetében vizsgálva a kérdést elmondható, hogy leginkább a fehérarany karikagyűrű mellett teszik le a legtöbben voksukat manapság. A fehérarany nagyrészt sárga aranyból áll: formázhatóságát a tiszta arany, színét és tartósságát az ezüstfehér színű, különleges fényű nemesfém-ötvözetek adják. Ahhoz, hogy valóban fehér is maradjon, és ne sárguljon be egy idő után, érdemes tudunk, hogy milyen ötvözetből készült az a gyűrű. Ezt minden esetben részletesen kérdezzük meg az eladótól, ékszerésztől. Kevesen tudják, hogy a fehérarany színe eredetileg nem fehér, hanem zöldes-barnás árnyalatú fehér, ezért egy jóval szebb színű platinafémmel, ródiummal szokták bevonni. A ródium egyben kemény és ellenálló felületet is biztosít az ékszereknek. Sajnos, idővel ez a bevonat megkophat, de a ródiumozást bármikor meg lehet ismételni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a ródiummal bevont fehérarany gyűrű, általában egy év alatt kopik annyit a használattól, hogy átsejlik a fehérarany sárgás színe, ezért újra kell ródiumoztatni.  Régebben nikkellel ötvözték, de ezt a gyakorlatot az allergizáló hatás miatt hamar elhagyták. Fehérarany létrehozására egy másik megoldás, a palládiummal ötvözött arany. Az így kapott fehérarany bár nem annyira világos fehérségű, mint a ródiumozott, de soha többé nem kell hozzányúlni, évente ródiumoztatni.

Az arany színei

A sárga arany az arany ezüsttel és rézzel készült ötvözete. Ez a létező leggyakoribb aranytípus. Jól alakítható, hajlékony, általában nem korrodálódó, magas olvadáspontú ötvözet, ami nyomásnak is jól ellenáll.

A fehérarany nagyobb mennyiségű ezüst vagy más fehér fémek sorának ötvözetével készül. Az arany százalékos aránya természetesen eltérő lehet, az egyéb felhasznált fémek mennyiségétől függően. A fehérarany kimondottan jó fényvisszaverő tulajdonságokkal rendelkezik és nem homályosodik. A fehérarany régi neve electrum. Használata a történelmi időkbe vész és megelőzi a palládium és a platina használatba vételének idejét is.

A vörös arany réz és esetleg ezüst ötvözeteként jön létre. Az arányok jellemzően egy rész réz és három rész 24 karátos arany.

Nézzétek meg, milyen tanácsokat ad Mikolcsó László ékszerész karikagyűrű vásárláshoz:

Mikolcsó László ékszerész

 

Következő cikkünkben a drágaköveket vesszük szemügyre.

Szólj hozzá Te is!

hozzászólás