Karikagyűrű, jegygyűrű ékszerésztől

Karikagyűrű, jegygyűrű ékszerésztől

Az esküvői készülődés során, talán bele sem gondol az ember, hogy milyen anyagból válasszon jegy, vagy karikagyűrűt. Hogy melyek azok a drágakövek, amelyek egy életen át elkísérik őt. Kanyargós szentendrei utcákon érkezünk Mikolcsó László ékszerészhez. A kellemes hangulatú Duna parti városkában él feleségével, s fogadnak otthonukban. László több mint tíz éve foglalkozik egyedi ékszerek készítésével. Saját műhelyében készíti ékszereit. Sok minden ihleti meg, de mint fogalmaz leginkább a formák, és ívek azok amelyek inspirálják. A festők városában nem is nehéz ötletet, és élményt meríteni alkotásaihoz. Jegygyűrűket is karikagyűrűket is készít, különleges palládium ötvözetű fehéraranyból.

Miért éppen ezt a szakmát választottad?

Édesapám ezüstművész volt, dísztárgyakat készített, ő ajánlotta nekem ezt a szakmát. Tizenkét éve kezdtem, és az iskola elvégezése óta gyakorlatilag csak egyedi ékszerek készítésével foglalkozom. A formák azok, amik mindig megragadtak, megihlettek, s később a stílusomat alakították. Mindig szerettem az íveket. Bizonyos formákat, mintegy védjegyként szeretek bele tenni az ékszereimbe s ezekből felismerhetőek a munkáim. Az ékszerkészítés előtt már próbálkoztam fafaragással, agyagozással, de a fém volt az – leginkább az arany és az ezüst, amiben ki tudtam bontakoztatni azt, ami bennem van. Soha semmi nem adta vissza azt a formai szabadságot, mint a fém. Szerencsére a kiegészítő anyagok, a fák a kerámiák, nagyon jól beleilleszthetők ebbe a formavilágba, ugyanúgy megmunkálhatók azt a lehetőséget adják, amit elvárok.

Hogyan lesz valaki ékszerész?

A viszonylag rövid képzés során azt tanulja meg az ember, hogy mi az, amit nem tud. A klasszikus formavilágú ékszerek készítése során elsajátítjuk a fogó, a reszelő, az alapszerszámok használatát, és kilépve az iskolából a saját munkáim során tudtam elsajátítani a különböző kiegészítő anyagok használatát és technológiákat. A képzés során szerzett alaptudást pedig ki kell egészíteni olyan képességek elsajátításával, mint a tömegárú gyártás, vagy épp a javítás. Az ötövösök egy része, lenézi ezeket a munkafolyamatokat, de mindkettőből nagyon sokat lehet tanulni, az egyik felgyorsít, a másik egy probléma megoldására tanít meg.

Mi volt a leghasznosabb számodra?

Egy olyan igényt tanultunk meg, ami elengedhetetlen, hogy egy szintet átlépj. Minden egyes munkámból tanultam. Sőt, hozzáteszem, hogy nagyon sokat tanultam a vevőktől is. Minden egyes munka más volt. Máshonnan indult el. Van amikor a kőből indul el, van amikor egy stílusból, van amikor csak egy érzésből. Van, hogy technológiát, technikát hoz a vevő és azt mondja, hogy ezt oldd meg. Addig kell utána járni, amíg meg nem oldja az ember. Minden egyes munka egy új kihívás, semmiképpen sem mondható monotonnak, vagy automatikusnak. Régen rossz, ha már ki tudsz kapcsolni közben, mert az azt jelenti, hogy másodszor, vagy harmadszor csinálod ugyanazt.

Hogyan adsz tanácsot a hozzád érkező pároknak?

Nem is mindig van szükség a tanácsomra, mert a legtöbb esetben egy minimális elképzelése mindenkinek van. Puhatolózom, beszélgetek, közelebb kerülök hozzájuk, és a sok rész információból, ezekből a kis morzsákból kell a végén felépítenem a végeredményt. Valahol fogom a kezüket a tervezés során, de szeretem, hogyha hozzáteszik a saját ötleteiket, mert akkor lesz személyre szóló. Ez nagyon hosszú, több órán át tartó közös munka, függ attól, hogy ki, milyen beállítottságú, vagy a pár mennyire van összhangban. Valójában még ők sem tudják, hogy mit szeretnének, de nekem ki kell találnom előre, és fel kell vázolnom nem nekik, hogy szerintem ez a nektek való. Ugye a karikagyűrűben van egy olyan ellentmondás, hogy a női legyen nőies, a férfi legyen férfias, de mégis a kettő egyforma legyen. Most ezt hogy fésüli össze az ember, hogy mind a kettő igény meglegyen? Kompromisszumot kell kötni időnként.

Nem is kérdés, hogy felesége különleges jegygyűrűjét maga készítette

Nem is kérdés, hogy felesége különleges jegygyűrűjét maga készítette

Mennyi idő, az első közös beszélgetéstől, amíg a karikagyűrű elkészül?

Szerencsére, nem a sima, egyszerű karikagyűrűkért jönnek hozzám, hanem az olyan technológiai megoldásokért, amiket máshol nem érnek el. Tehát az, hogy mennyi idő, amíg a karikagyűrű elkészül, leginkább attól függ, hogy mennyire bonyolult. Három-négy hétig tart a készítés, az első beszélgetéstől számítva. Van egy méretpróba, egy elkészülési idő, de körülbelül négy hét szokott lenni, amíg elkészül. Ha nagyon egyszerű lenne, meg lehetne oldani rövidebb idő alatt is, de szerencsére ezek a kiegészítő különlegességek megnövelik, s akár öt-hat hétbe is beletelik mire átadom a párnak.

Az elmúlt több mint tíz év során készített gyűrűk közül van-e kedvenced?

Nehéz lenne kiemelni, de azok állnak a legközelebb a szívemhez, amelyek készítése a legnagyobb kihívást jelentette. Amikor egy olyan különlegesség születik, amire még évek múlva is emlékszik az ember. Most fel lehetne sorolni rengeteg példát, de mégis a különlegességekre emlékszem, amibe az ember beleölt egy csomó munkát, és amin ez látszik is. Talán ez a legfontosabb, hogy nemcsak az a lényeg, hogy sok munka legyen benne, hanem hogy ez látszik-e annak, aki nem ért hozzá. Hogy ebben benne van a tervezés a munka, és a különlegesség.

Egy karikagyűrű kiválasztásánál, fontos szempont az anyaga. Mi a Mikolcsó ékszer fő ismérve?

Én palládium ötvözetű fehér arannyal dolgozom. Elsősorban azért döntöttem e mellett, mert az én fehérarany ékszereim így évek múlva is ugyanolyan színűek, nem sárgulnak be szemben a hagyományos nikkel ötvözetű fehér arannyal.

Ezek szerint van olyan fehér arany karikagyűrű, ami idővel veszít színéből, és besárgul?

Igen, egy-két éven belül ezek a ródiummal felületkezelt ékszerek egy idő után sárgás színűek lesznek. A ródium is egy platina féle, hasonlóan a palládiumhoz, csak míg a palládium nagyon jól elegyedik a fehér arannyal, s teszi azt fehér színűvé, addig a pár mikron vastagságú ródium, a külső behatásokat követően feltöredezik és az alatta lévő fehérarany így sárgának látszik. Ezeket az ékszereket pedig évente ródiumoztatni kell, hogy az eredeti színük megmaradjon. Ezzel szemben a palládiumos ötvözettel soha többet nem kell foglalkozni.

Bonyolultságtól függően, akár öt hétbe is telhet, mire elkészül az egyedi karikagyűrű

Bonyolultságtól függően, akár öt hétbe is telhet, mire elkészül az egyedi karikagyűrű

Díszítés tekintetében?

Ugyanúgy, ahogy az anyaghasználatnál, itt is az elsődleges szempont a hosszú távú megoldásé. Ezért használjuk a legtöbb esetben a gyémántot, mert nem kopik, nem veszít a fényéből és mindig ugyanúgy fog ragyogni. Ezzel szemben például a gyöngy, mely a jegygyűrűk tekintetében az utóbbi időben divatba jött, egyáltalán nem ennyire időtálló. A gyöngyről tudni kell, hogy az egy mész váz, ami ha kiszárad, karcolódik, kopik és ugyanúgy veszít is a fényéből, és egy idő múlva bizony cserélni kell. Az ékszert, ahogy megkapja az ember úgy szeretné hordani ameddig csak lehet. Nem játszik az szerepet, hogy kicseréljük tíz, húsz év múlva. Annak bírnia kell. Éppen ezért nagyon sok kő és felhasználható anyag az eljegyzési gyűrűnél kiesik. Gyönyörű szép opálok, gyöngyök, türkizek és sorolhatnám hosszan, hogy milyen kövek vannak, de mindezt nem igazán szoktam javasolni, mert nem egy életre szólnak. És ha már hozzá kell nyúlni, akkor nem az a gyűrű, amit kapott annak idején. Magyarországon jegygyűrűk tekintetében a fehér arany, gyémánt díszítéssel a szokás. Karikagyűrűnél már sokkal szélesebb a felhasználható anyagok köre.

Karikagyűrűk?

A karikagyűrűnél – mivel itt még nagyobb a felület – talán még nagyobb az igénybevétel. Gyémántból a különlegességek is szóba jöhetnek, mint a színes gyémántok, vagy egy-egy különlegesebb csiszolás. A legtöbb esetben a felhasznált anyagokkal szoktam megbolondítani a karikagyűrűt. Ilyen például a kerámia, mely nagyon jó kiegészítést ad. A régi tűzzománc korszakon már túlléptünk, ezek a kerámiák már nem karcolódnak, nem törnek, mert van egy kis puhaság, egy kis rugalmasság bennük. Lehet matt, fényes és bármilyen színű. Érdekes, de még azért ritka egyébként, hogy egyre vadabb színeket is kérnek a karikagyűrűkbe. Vannak  élénk zöldek, pirosak, amik valljuk be rikító színek ahhoz képest, amik eddig voltak. A vörös aranyat egyébként nem szoktam ajánlani, mert nagyon feltűnő szín. A fehér arany semleges, mindenhez jó, és tapasztalatom szerint ez a legnagyobb igény manapság. Hogy a karikagyűrű sem színben, sem kőben ne legyen hivalkodó.

Éppen egy ezüst medál polírozása zajlik az ékszerész műhelyében

Éppen egy ezüst medál polírozása zajlik az ékszerész műhelyében

Mennyire találnak meg extrém ötletekkel?

Szerencsére elég sok vad ötlettel találnak meg, mert sokan olyan igénnyel jönnek hozzám, amit más nem vállalt. A legtöbb esetben a felhasznált anyag, vagy formavilág volt az, ami eltért a hétköznapitól. Volt olyan, hogy azt kérte a megrendelő, hogy a saját vére kerüljön a gyűrűbe. Hosszas egyeztetés, tervezés után, egy ampullát helyeztünk el a gyűrűbe a vérével és alvadásgátlóval. Többen kérnek fa ékszert, ehhez trópusi fafajtákkal szoktam kísérletezni. Hozzá teszem, nem javaslom gyűrűben a fát, mint alapanyagot, mert csak ragasztani lehet. Ebben az esetben pedig a ragasztó az, ami nem szól olyan hosszú távra mint maga a fa vagy a fém.

A gyakorlatban hogyan zajlik a karikagyűrű készítés?

Maga a gyűrű készítése két módszerrel indulhat. Az egyik a fémből indul ki. Ez gyakorlatilag a klasszikus kovácsolási technika, amikor addig nyújtom, alakítom a fém formáját, míg el nem érem, hogy karikagyűrűvé hajlíthatom. Egy másik módszer – ezt főként akkor alkalmazzuk, ha egy szabadabb formát álmodtunk meg – szerint egy viasztömbből faragom ki a tervezett formát, és ezt öntjük ki fémből, majd az így kapott öntvényt kezdjük csiszolni, formázni. A technika fejlődésével, ma már arra is van lehetőség, hogy a számítógépen megtervezett formát 3D-ben kinyomtassuk, és ezt használjuk kiinduló alapként, majd ezt követi a fémmel való munka.

Mennyi türelem kell ehhez a munkához?

Mindenki azt kérdezi, mennyi tehetség kell ehhez a munkához, és nem is tehetség kell annyi, hanem igény és türelem, ahogy kérdezted. Türelem kell sok.  Bizony be kell ismerni időnként azt is, ha nem járható utat választott és nem az a végeredmény született, amit eltervezett. Ilyenkor el kell kezdeni a nulláról az egészet.  Türelem nagyon sok kell. Nagyon sokszor van, hogy az ember egy apró részlettel napokig elszórakozik, míg az egész munka összességében nem lenne sok. De egy-egy részletnek a kidolgozása nagyon sok időt és türelmet igényelhet.

Egy karikagyűrű készítése hosszas egyeztetést, tervezést igényel

Egy karikagyűrű készítése hosszas egyeztetést, tervezést igényel

Milyen érzés mikor átadod?

Azért dolgozom, és azért készítek ékszereket, mert azon túl, hogy leginkább ez által tudom kifejezni magam, nincs jobb érzés, mint látni, amikor valami olyan születik, amit a pár megálmodott. Az számít a legjobban, amikor átadom az ékszert. Annál nincs őszintébb. Gyakorlatilag megfizethetetlen, amikor megvalósítom, amire gondoltak.

Mit jelent neked az a munka?

Egy olyan formai szabadságot jelent, ami révén ki tudom fejezni azt, amit szeretnék, nem tudom semmilyen más területen úgy kifejezni magam mint ebben.

Miben fejlődsz?

Minden területen fejlődik folyamatosan az ember, fejlődik abban, ahogy kommunikál a vevővel, ahogy megérteti, amit szeretne. Én az asztal túloldalán vagyok, nekem is meg kell tanulnom elmondani azt, amit szeretnék. Hogy ne félreértés legyen belőle, és csak annyi szakmai információt adjak át, amennyit hasznosítani tud a vevő. Ezt tizenéve tanulnom, hogy csak annyit mondjak és ne többet, amire szükség van. Szakmailag minden egyes munkából tanulok. Miután nem rendelnek kétszer ugyanazt, minden egyes munka kihívás. Azt mondják, hogy egy életen át lehet tanulni ezt a szakmát, és ez így is van.

 • Mikolcsó László eredményei:
  Szentpéteri Díj 2. hely
  Tahiti Gyöngytrófea Nemzetközi 2. hely
  Magyar Ötvös Szövetség versenyén 1. hely
  Karát Kiállításon – Legszebb gyűrű kategóriában 1. hely
  Tahiti Gyöngytrófea, Nemzeti 1. hely
  Opál ékszerkészítő verseny 2. hely
  Tahiti Gyöngytrófea, Regionális 2. hely

Mikolcsó László ékszerész

Szólj hozzá Te is!

hozzászólás