Esküvői pohárköszöntő – útmutató koszorúslányoknak és tanúknak

Esküvői pohárköszöntő – útmutató koszorúslányoknak és tanúknak

Megrémít a gondolat, hogy az esküvőn koszorúslányként, vagy tanúként pohárköszöntőt kell majd mondanod? Azt sem tudod, hol kezd el a szöveg fogalmazását, annak pedig a gondolatát sem bírod, hogy annyi ember előtt kell majd elmondanod? Koszorúslányok, tanúk íme, egy kis segítség az esküvői pohárköszöntő megírásához és elmondásához.

Koszorúslányként vagy tanúként jó, ha az esküvői pohárköszöntő személyes és szívhez szóló is egyszerre. Azonban sokszor nem egyszerű megtalálni a megfelelő szavakat és lássuk be, ilyen alkalmakkor sokunk küszködik a lámpalázzal is.

Korábban már írtunk arról, mit érdemes az esküvői pohárköszöntő megírásánál figyelembe venni, most azonban kifejezetten a koszorúslányok, tanúk segítségére szeretnénk sietni.

Ez legyen benne az esküvői pohárköszöntőben

Kezdésként érdemes elmondani, honnan ismered a menyasszonyt, vagy a vőlegényt, hiszen nem csak az ő részéről lesznek jelen vendégek.

Mondj egy pár kedves szót a menyasszonyról és a vőlegényről is külön-külön, hogy miért is kedveled őket. A köszöntőt azonban mind a kettőjüknek mond!

Beleszőhetsz a pohárköszöntőbe egy kedves kis történetet a kapcsolatukról. Például mit mesélt a menyasszony az első randijukról, vagy éppen a vőlegény. Esetleg hogyan vették át egymás hobbijait, vagy a másik egy-egy apró jellemző szokását.

Ne felejtsd el a szép lezárást, amikor is sok boldogságot kívánsz nekik (még akkor is, ha már többen megtették előtted a köszöntőjükben).

Ezeket jobb, ha kihagyod

Kerüld a rossz tréfákat, viccelődést. Lehet, jó ötletnek tűnik elsőre, hogy egy poénnal indítasz, de nem biztos, hogy a várt hatást ér el. Ugyanez vonatkozik a „bárcsak lenne a vőlegénynek egy testvére/ikertestvére” és hasonló klisékre.

Mindenképpen kerüld el az olyan mondatokat, ami arra utalhat, hogy a menyasszony esetleg az utolsó elkelt lányok egyike (például: „Végre valahára ő is megtalálta az igazit”), illetve az olyanokat, amelyek a vőlegény “szabadságának végét” firtatják.

Ne emlegesd fel a korábbi barátokat/barátnőket, azért, hogy még jobb színben tüntesd fel a vőlegényt/menyasszonyt. A volt barátok/barátnők téma a lánybúcsún/legénybúcsúm vicces lehet, az esküvőn már kevésbé.

A pár számára kínos sztorikat is kerüld el messziről, hiszen az egész családjuk ott lesz az esküvőn. A belsős poénokat pedig szintén érdemes kihagyni, hiszen nem csak az a három-négy ember lesz jelen, aki érti.

Így mondd el az esküvői pohárköszöntőd

Megvan a remek pohárköszöntő szöveg, azonban még mindig ott a probléma, hogyan mondod el az előtt a rengeteg ember előtt. Erre is van megoldás.

Ha fentiek alapján meg is van, hogy mit szeretnél mondani, akkor már csak arra kell figyelned, hogy mindezt röviden el tudd mondani. A végeláthatatlan köszöntők rendkívül hangulatgyilkosak tudnak lenni.

A lámpalázon sokat segíthet, ha a nagy nap előtt többször hangosan felolvasod magadnak, vagy a tükör előtt elmondod a pohárköszöntőt. Régi, de hatásos módszer.

Figyelj arra, hogy a szokásosnál egy kicsit lassabban beszélj, mint szoktál, így biztosan elkerülheted, hogy izgalmadban hadarni kezdj.

Maradj józan. Lehet, úgy érzed majd, hogy néhány ital segít majd legyűrni a lámpalázat, azonban könnyen túlzásba lehet esni.

Húzd ki magad, mosolyogj és tartsd a szemkontaktust. A köszöntődet a párnak mondod, ezért nézz is rájuk közben. Ha mosolyogsz és kihúzod magad, akkor pedig kevésbé fogják észrevenni, hogy valójában mennyire izgulsz a beszéd miatt.

Végül pedig, ne félj attól, hogy elérzékenyülsz. Egy esküvő mindig tele van érzelmekkel és ez így is van rendjén. Ne félj hát kimutatni őket.

Szólj hozzá Te is!

hozzászólás