A hosszú házasság nyolc meglepő, de tudományosan igazolt titka

A hosszú házasság nyolc meglepő, de tudományosan igazolt titka

Akármennyire is felhőtlen a boldogság egy házasság már teljesen más tészta. Természetesen mindenki az életfogytiglan boldogság titkát keresi, köztük a kutatók is, akik úgy tűnik meg is találtak néhány meglepő „titkot”, mitől lesz tartós egy házasság.
Kisebb költségvetésű esküvő
Bár a gyönyörű álomesküvő nagyon is kecsegtető, az Emory University kutatása alapján azok, akik szerényebb esküvőt tartanak, sokkal inkább együtt maradnak. Akik húszezer dollár fölött költöttek esküvőjükre három és félszer többször váltak el, mint akik kevesebbet, öt és tízezer dollár között költöttek esküvőjükre.

Online találkozás
Sokáig tartották szégyenletes dolognak, ha online találkoztak párjukkal, azonban mostantól biztosan nem kell senkinek szégyenkeznie. A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent tanulmány szerint a hosszú kapcsolat egyik titka lehet. Az online találkozott párok között kisebb a válási arány és jobban meg is vannak elégedve házas életükkel.

Azonban zárjuk ki a közösségi hálót a hálószobából
A Boston University tanulmánya szerint a túlzott közösségi média használat elégedetlenséget vált ki a házastársak között és növeli a válási arányt is. Valamint azt is megállapították, hogy a közösségi médiát erősen használók 32 százaléka gondol arra, hogy elhagyja párját, szemben a kevésbé közösségi háló használók 16 százalékával szemben.

Közös filmnézés
Egyszerű és nagyszerű módja a tartós házasságnak a közös filmnézés állítja egy a Journal of Consulting and Clinical Psychology-ban megjelent tanulmány. A kutatók a vizsgált párok között, akik többször néznek filmet együtt és megvitatják a karakterek kapcsolatát, jelentősen csökkentette a válások számát. Ez, a miatt lehet, hogy a filmek szereplőin keresztül egyszerűbben tudják megvitatni a párok személyes konfliktusaikat.

Figyelni kell az apróságokra is
John Gottman, pszichológus kutatása szerint mikor párod megzavar, mondjuk olvasás közben, hogy például megmutasson egy vicces képet a neten, akkor nem csak lenyűgözni akar, hanem pozitív figyelemre vágyik. Azonban, ha folyton azt válaszolod, hogy nem érsz rá, azzal a kapcsolatotoknak ártasz. Gottman megfigyelései szerint, a még mindig együtt lévő házaspároknál, tíz alkalomból kilencszer odafigyeltek a másikra, míg az elvált pároknál tízből csak háromszor voltak hajlandók ilyesmire odafigyelni.

A veszekedéskor is ketten vagytok
A University of California, Berkeley kutatása szerint azok a párok, akik a vitáik során többször használják a „mi” szót, sokkal egyszerűbben oldják meg a konfliktusaikat, így tartósabb is lesz a kapcsolatuk. Illetve a kutatás azt is megállapította, hogy vitás helyzetekben az egyes számú névmások használata a boldogtalan házasság egyik jele.

Emeld párod piedesztálra
A University of Buffalo kutatásában 222 párt kértek meg, hogy pontozzák különböző jellemzők alapján párjukat és magukat három év alatt többször is. Azok, akik magasabb pontokat adtak párjuknak, sokkal nagyobb arányban maradtak együtt boldog házasságban.

Mindkettőtök élvezze a közös programokat
Mindenki azt ajánlja, hogy töltsetek minél több időt együtt és szervezzetek minél több programot. Azonban a Journal of Marriage and Family szerint azonban nem mindegy, hogy mi ez a program. Kutatók szerint nem az a lényeg, hogy ugyanaz legyen a pár hobbija, vagy sok közös dolgot szeressenek, inkább, hogy mindkettejük élvezze a közös programokat. Az ilyen elfoglaltságok segítenek a tartósan boldog kapcsolat kialakításában.

Szólj hozzá Te is!

hozzászólás