Vintage, shabby chic, rusztikus – Bardócz Évával tettünk rendet

Vintage, shabby chic, rusztikus – Bardócz Évával tettünk rendet

Amikor a menyasszonyok az esküvői dekorációjukon gondolkodnak, manapság egyre inkább a vintage stílus jut eszükbe. Hogy mi a különbség a vintage, shabby chic, vagy épp a rusztikus stílusú esküvői dekoráció között, arról Hosszú- Bardócz Évát, az Évi Műhelye alkotóját kérdeztük. Éva blogjában és Facebook oldalán számos DIY ötletet olvashattok, remek ötleteket meríthettek, mindenképpen érdemes követnek inspiráló bejegyzéseit. 

Évekkel ezelőtt már a vintage stílussal foglalkoztál, amikor még szinte alig volt ismert Magyarországon. Hogyan kerültél közelebbi kapcsolatba vele?

Engem nem feltétlen a vintage stílus érdekel, mint olyan, hanem a régi tárgyak. A régi tárgyaknak lelke van, amibe komolyan és mélyen bele lehet szeretni. Magukban hordozzák a történelmet magát és a korábbi tulajdonosaikból is egy-egy darabot. Vannak, akiktől ez épp ezért áll nagyon távol, én meg pont ezért szeretem annyira. A régi tárgyak szeretetét otthonról hoztam.

Évek óta követem blogodat, ahol időről –időre csodálatos alkotások kerülnek ki a kezed közül. És be kell vallanom, hogy miattad szerettem meg a fehér színt, mert sokáig túl letisztultnak tartottam, de a különleges stílusod, a hihetetlen jó érzékkel összeállított kompozícióid elvarázsoltak. Mit jelent neked a fehér szín?
A fehér az én számomra a tisztaság, a letisztultság maga. Sokszor van, hogy próbálkozom színekkel, koszos, fáradt árnyalatokkal, de a legtöbbször rá kell jönnöm, hogy a fehér verhetetlen. Legalábbis az én ízlésem szerint. A fehérrel nem lehet hibázni, a fehéret könnyű kezelni, visszaveri a fényt, hűsít a melegben, kihozza az anyagok struktúráját. Sok szempont, sok tulajdonság… Egyáltalán nem nevezném sterilnek, mert a fehérnek számtalan árnyalata létezik, sokszor csak akkor derül ki egy világosabb szürkéről vagy bézsről, hogy az nem fehér, ha hófehér felület mellé kerül. Mégis nagyon komoly hatást lehet elérni ezekkel az árnyalatokkal akkor is, ha az ember a falra keni… egy rózsaszínes árnyalat, ami már szinte púder, melegít, egy kékes hűt… s mindezt úgy, hogy legtöbbször fehérnek látja az emberi szem a napfényben. A fehér textilek praktikusságáról ódákat tudnék zengeni, fehér kanapét választottunk a nappaliba, mert a huzata levehető, mosható és fehéríthetem is, míg egy színes huzattal egy egyszerűen kimoshatatlan foltnál nagy gondban lennék. Kis gyerekek mellett pedig akad belőle!

Sokan, sokfélét mondanak a vintage stílusról, segíts nekünk, hozd hozzánk közelebb! Mit is takar pontosan? Honnan indul? 
A vintage francia szó, eredetileg szüretet, begyűjtést jelent. Egy életérzés, az 1920-1960-as évek közötti időszak minden jellemzőjével. Elterjedése világszerte könnyen ment, nyilván benne van az is, hogy az utóbbi idők gazdasági helyzetében az embereknek ahhoz kellett nyúlnia, ami kéznél volt és ami olcsó volt otthon. A régi tárgyak újraértelmezése és ezzel a DIY mozgalom megszületése minden bizonnyal lassabban bontakozott volna ki, ha nincsen a gazdasági válság. Konkrét stílusjegyet keresni nem feltétlen érdemes úgy, mint vintage stílusjegy, viszont érdemes elmerülni az 1920-as évektől kezdve a ’60-as évek világában, mert csodákra bukkanhat az éles szemű érdeklődő. Rengeteg akkori formaterv született ma újjá, mert akkoriban olyan örök klasszikusok születtek, mint például a SMEG hűtők.

Melyek a vintage rokon stílusai, miben más, miben különbözik a vintage például a rusztikus, vagy épp a shabby chic stílustól?
Kicsit érdemes tényleg rendet tenni a fejekben, hogy mi micsoda, mert komoly keverések vannak már ezeket az elnevezéseket illetően. A shabby chic egyértelműen egy új stílus, Rachel Ashwell teremtette meg a fogalmat 1989-ben. A kifejezés maga kopott eleganciát jelent nagyjából, a saját értelmezésem szerint egy olyan stílusról beszélünk, ami messze nem a tökéletességre törekszik, sokkal inkább az emberközpontúság, a kényelem a lényege, olyan környezet, ami az emberért van és nem fordítva. A rusztikus stílus egy egészen más tészta, a rusztikus durván megmunkált felületet jelent leginkább, a nagy, tömörfa bútorok, a nyers hatás, a kevés mesterséges összetevő és szín mind-mind az elemei.

Mik a shabby chic stílus ismérvei?
A shabby ismérvei tehát:
• a kopott felületek alkalmazása, illetve a felületek koptatása
• a patina előny, nem hátrány, a makula szükséges, a tökéletesség nem cél
• finom, pasztellek, fagyi színek
• fodros, könnyed textilek, lenek, vásznak, pamutok, virág (elsősorban rózsa) minták
• szőnyegeket nem használ, a padló viszont szintén „kopott”
• az ágyakon van a hangsúly, huzatok, habos ágytakarók, díszes fejtámlák teszik hangsúlyos elemmé.
• az alapbútorok fehérek, vajszínűek, esetleg szürkék, régiek vagy régies hatásúak

Szerinted mire figyeljen az a menyasszony, aki vintage stílusú esküvői dekorációt szeretne? Mik azok az anyagok, kiegészítők, amiket mindenképp használjon, és mik azok, amelyeket inkább ne?
Ha vintage stílusban gondolkodik, mindenképpen érdemes az ócskapiacokat járnia, régi asztalneműkért, étkészletekért, üvegekért, de akár más jellegű kiegészítőkért is, bőröndök, ládák, ilyesmik. A vintage régies hangulatú, de még nem antik, ebből kifolyólag megfizethetőbb és nem is kell annyira félteni. Különlegességét az adja, hogy általában egy-egy darabra lelünk és nem komplett készletekre, ezért az asztal megterítését például több „maradék” elem összeillesztésével lehet megoldani. Ez pedig nagyon izgalmas végeredményt hozhat, ami mindenképpen egyedi. Próbáljon mindenre friss szemmel tekinteni, más nézőpontból, keressen a tárgyaknak új funkciót, vagy próbáljon meg a szükséges funkcióknak ilyen jellegű tárgyakat megfeleltetni, jó kis kreatív játék lesz belőle. Hogy mit ne használjon? Műanyagokat semmiképp, de ezt egyébként se nagyon látom már manapság az ilyen alkalmak díszítésénél.

Van olyan blog, amit kifejezetten menyasszonyok számára ajánlanál?
Van, természetesen. Az egyik legnagyobb klasszikus a Style me pretty oldala minden esküvői blogok alfája és omegája. Aztán egy másik személyes kedvencem a Green wedding shoes, ahol sok öko-és saját kézzel elkészíthető kellék és kiegészítő található.

Mik a terveid, jelenleg hol tartasz, és mi az amit mindenképpen szeretnél elérni?
Rengeteg tervem van, több embert egész életére el tudnék látni ötletekkel, és egy kicsit frusztráló, hogy nem valósíthatom meg mindet, de biztosan ki fog alakulni, hogy melyik az én utam, melyik cél az én számomra elérhető és melyik van megírva. Az biztos, hogy ha összejönne egy kis „offline” bolt valahol, valami jó helyen, ahol megmaradhat és ahol csupa a szívemnek kedves holmit árulhatnék, akkor elégedett lennék. Ócskásoknál összeválogatott porcelánok és más kincsek, turkálókból vadászott ruhadarabok, saját készítésű kiegészítők és átalakított bútorok… maga lenne a megvalósult álom.

Szólj hozzá Te is!

hozzászólás