Milyen is a hagyományos eljegyzés?

Milyen is a hagyományos eljegyzés?

Manapság már rengeteg módja van a leánykérésnek, sőt már-már versenyt is lehetne hirdetni az extrém kézkérések között. A hagyományos eljegyzés azonban egy olyan bensőséges esemény, amelynek az egész család a részese lehet.

A mai, leendő vőlegények sokféle módszer közül válogathatnak, hogyan kérjék meg szívük választottjának kezét. Néhányan már egész extrém dolgokat találnak ki, hogy igazán emlékezetessé tegyék a leánykérést. Azonban az emlékezetesség nem feltétlenül egyenlő az extrémitással.

Szép emléket szerezhet az a vőlegény is, aki a hagyományos eljegyzés mellett dönt. Ilyenkor a szűk családi körben teszi fel a kérdést, majd az együtt a szülőkkel meg is ünneplik. Ez pedig a szülők számára is megható lehet, hiszen nem csak az eljegyzés után értesülnek a nagy hírről.

A hagyományos eljegyzést általában a menyasszony otthonában tartják, vagy manapság – hogy senkinek ne kelljen állandóan arra figyelni, hogy mindenki elégedett legyen – étterembe megy el az ifjú pár családjával. Régebben akár a szülők első találkozásának is ez az összejövetel keríthetett alkalmat.

Magára az ebédre, vagy vacsorára a vendéglátás általános szabályai vonatkoznak. A vőlegénynek legalább két virágcsokrot illik vinnie: egyet menyasszonyának, a másikat a menyasszony édesanyjának. Ha esetleg a nagyszülők is jelen vannak, akkor a nagymamának is illendő egy csokrot adni. A hagyomány szerint ugyanis ilyenkor tesztelik, hogy a vőlegény elég illedelmes-e.

Maga a leánykérés akár étkezés előtt, vagy után, esetleg egy koccintás közben is megtörténhet. Ez csak attól függ, hogy a vőlegény mennyire izgulós. Régebben az is szokás volt, hogy a vőlegény édesapja tette fel a kérdést és a menyasszony édesapja adta rá áldását.

A leánykérés után következik a gyűrű felhúzása, a torta felvágása és természetesen a koccintás. Általában ez pezsgővel történik, hiszen ünnepi alkalomról van szó.

Ha már a hagyományoknál tartunk:

Legyen szó modern vagy hagyományos eljegyzésről, mindkettőnek fontos kelléke az eljegyzési gyűrű. A gyűrűt a vőlegény választja ki, de ma már az sem ritkaság, hogy a pár együtt megy el kiválasztani az eljegyzési gyűrűt is. Azonban arról már kevesebben szoktak tudni, hogy melyik kézen illik hordani azt.

Hagyományosan az eljegyzési gyűrű is először a menyasszony bal gyűrűsujjára kerül, majd az esküvő napja, a karikagyűrűk felhúzása után, az akkor már feleség a jobb kezén hordja tovább az eljegyzési gyűrűt.

Bármilyen módszert is választ a vőlegény a leánykérésre, biztosan emlékezete pillanat marad és a kezdete egy új, közös és izgalmas utazásnak.

Szólj hozzá Te is!

hozzászólás