A megfelelő italválasztás az esküvőn – mit, mikor, hogyan kínáljunk?

A megfelelő italválasztás az esküvőn – mit, mikor, hogyan kínáljunk?

Az esküvő szervezésekor számos részletre kell figyelni. Több témában írtunk már cikket, legyen szó akár a költségvetésről, a dekoráció színének kiválasztásáról, a koszorúslányok felkéréséről. Volt már szó az esküvői torta kiválasztásáról és az esküvői menüről is, de kevés szó esett még az italválasztásról. Ezúttal olyan tippeket gyűjtöttünk össze, melyek ebben lehetnek segítségetekre. Ahogy az esküvő számos más kérdésében, úgy itt is több szempontot kell figyelembe vennetek, melyek meghatározzák, hogy mikor, és milyen italt kínáljatok.

Idő

Az első tényező az idő. Azt kell ugyanis figyelembe vennetek elsőként, hogy milyen hosszú az esküvő? Nyilván több italra lesz szükségetek, ha kora reggel, már a készülődéskor kezdődik a nap. Miért? Tegyük fel, hogy reggel hét órakor, otthon, vagy az esküvői helyszínen a készülődésetek fotózásával, videózásával indul a napotok. Ekkor illik frissítőt, kávét kínálni a fotós, videós és természetesen a koszorúslányok részére is. Jó, ha van nálatok frissítő a nap további részére is, hiszen amennyiben csak délután kerül sor a polgári és a templomi szertartásra, akkor addig is, hogy bírjátok az iramot, és a kísérőitek is, szükséges a víz, üdítő biztosítása. Ezt úgy a legegyszerűbb kivitelezni, ha a koszorúslányok között beosztjátok, hogy ki ennek a felelőse. Ha nincsenek koszorúslányok, akkor pedig egy segítőkész családtagot, barátnőt lehet erre megkérni. Hidd el, ez fontosabb kérdés, mint amilyennek tűnik, főképp, ha az esküvő napján harminc-harmincöt fokos hőségben jöttök-mentek, fotózkodtok.
italvalasztek3

A polgári szertartás

Az esküvői italválasztás a napotok első felében tehát még főképp rólatok szól, de ahogy elérkezik a polgári szertartás, máris szembe találjátok magatokat a kérdéssel: Mivel koccintsatok a polgári szertartást követően? Azt tudni kell, hogy ilyenkor csak ti és a szülők, tanúk koccintanak, így ehhez kell biztosítani a poharakat, pezsgőt. Ha igazán különlegessé szeretnétek tenni ezt a pillanatot is, akkor válasszátok ehhez a prémium kategóriás Törley Excellence pezsgőit. A hófehér, elegáns megjelenésű palack harmonizálni fog az ünnepi esemény hangulatával. Ha a család tagjai inkább a száraz pezsgőért rajonganak, akkor az Excellence Chardonnay extra sec pezsgő vagy a Excellence Pinot Noir Rosé lesz a legjobb választás, de ha inkább az édes ízvilág áll közelebb hozzátok, akkor válasszátok az Excellence Sárgamuskotály doux pezsgőt. Persze a násznépről sem illik ilyenkor megfeledkezni, főképp a nyári hőségben. Részükre hideg vizet, limonádét, de semmiképp sem alkoholt illik kínálni. A nagy melegben nem lenne jó hatása, tovább ilyenkor még a legtöbb esetben hátra van a templomi szertartás. Az alkohol kínálásával meg kell várni a szertartások végét. Azt először ez előétel felszolgálásakor illik kínálni.
Törley Excellence Pinot Noir Rosé pezsgő esküvőre

Italválasztás az előételhez

Amint a szertartások lezajlottak a násznéppel együtt megérkeztek az esküvői helyszínre. Általában ekkor előétellel szokás kínálni az utazásban kifáradt vendégeket. Nyáron pedig különösen fontos a jól behűtött frissítőre is gondolni, hogy a hőségben kifáradt násznép ne szomjazzon. Ekkor már sor kerülhet az alkoholos italok kínálására is, de még kerülve a tömény italokat. Jó ötlet például borkóstolót szervezni, mely nem a mennyiségről szól, mégis jó és látványos élményt nyújt. Emellett pedig egy izgalmas programelemként szolgálhat a vendégek részére. Arról nem is beszélve, hogy addig ti akár észrevétlenül el tudtok menni fotózkodni, hiszen sokan ezt az időpontot választják a kreatív fotók elkészítéséhez. Amíg a vendégeket leköti a borkóstoló, addig ti a tanúkkal, koszorúslányokkal nyugodtan el tudtok vonulni.

Italválasztás az esküvői menühöz

Itt már teljesen szabad a pálya. Ízléseteknek megfelelően válogathatjátok össze, hogy milyen italokkal szeretnétek kedveskedni a vendégeknek. Évszaknak megfelelően a nyári hőségben mindenkinek jólesnek a különböző ízesítésű limonádék, házi szörpök. Melyek sokkal mutatósabbak is, kancsóban, jéggel kínálva, mint a cukros üdítők. Télen persze a limonádét felváltják a különféle forró italok, de a téli esküvő kérdéskörének még később egy nagyobb lélegzetvételű cikket szánunk.

Mennyi az annyi?

Ha gondban vagy a mennyiséggel, viszonyítási alapként azt lehet elmondani, hogy egy üveg bor négy-öt pohárnyi adag, egy üveg tömény ital pedig körülbelül 15 feles. Ha esetleg fizetős bárban gondolkodtok, azt semmiképp sem ajánljuk, hiszen nem biztos, hogy minden vendég meg tudja oldani az ilyen jellegű plusz kiadást. Ha kisebb a költségvetés, akkor egy-két féle ital is elegendő, vagy esetleg egy kifejezetten az alkalomra kitalált itallal is kedveskedhettek vendégeiteknek.

Szólj hozzá Te is!

hozzászólás