Így készíts vendégként profi esküvői fotókat

Így készíts vendégként profi esküvői fotókat

A technika fejlődésével abban a világban élünk, amikor mindenkinek a zsebében ott lapul egy digitális fényképek készítésére alkalmas mobiltelefon, sőt egyre több család engedheti meg magának, hogy digitális tükörreflexes fényképezőgépet, vagy más nagy tudású fényképezőgépet vásároljon magának, így életünk minden eseményét lehetőségünk van azonnal megörökíteni, akár egy esküvő vendégeként is.

Mi esküvői fotósok azt valljuk, hogy az esküvő eseményeinek a megörökítéséhez nem szükséges, hogy a násznép tagjai is fotózzanak, de sok pár ennek ellenére is kéri a rokonokat és a barátokat, hogy készítsenek fényképeket a nagy nap alkalmával, amit természetesen tiszteletben tartunk.

Persze lehetnek előnyei az esküvőn készült amatőr felvételeknek, hiszen ha sok alkalmi fotós készít felvételeket, akkor a pár a rendelkezésre álló nagy képanyagból akár már az esküvő napján választhat olyan fotókat, amelyeket azonnal megoszthat valamelyik közösségi médián, így enyhítve azt az ínséget, amely a profi fotók átadásáig tart. Ha te is profi esküvői fotókat akarsz készíteni valamelyik szeretted esküvőjén, akkor a következő szabályokat vedd figyelembe:

  • Ne zavard az esküvői fotóst! Nagyon fontos, hogy az esküvői fotós a munkáját végzi, amire a pártól megbízást kapott, ezért elsősorban tőle várják el, hogy megörökítse a nagy napot.
  • Kapcsolj ki minden olyan eszközt/alkalmazást fényképezőgépeden, vagy a telefonodon, amely az esküvői fotós által készítendő fényképen zavaró lehet! Ilyenek lehetnek például az auto fókusz segédfény, vagy éppen a mobil telefonok hosszan világító, vakuként funkcionáló LED lámpája.
  • Állj két lépéssel az esküvői fotós mellett, de semmiképpen sem előtte, vagy közvetlenül mögötte! A fotós fényképezés közben az egyik szemével a „témát”, a másik szemével a keresőt nézi, így a perspektivikus látása nagy rossz, ezért a közvetlen környezetében nem alkalmas tartózkodni.
  • Használd ki, hogy a te fényképeiddel kapcsolatban nincs elvárása a párnak! Míg az esküvői fotóssal szemben az az elvárás, hogy mindent megörökítsen, ezért mindig a biztosra megy, addig az alkalmi fotós elszalaszthat pillanatokat csupán azért, hogy egyedi módon/szögből készíthessen felvételeket. Elárulom, hogy minden esküvői fotós álma, hogy egyszer vendégként, teher nélkül készíthessen felvételeket olyan szögből, amilyenből csak szeretne.
  • Készíts felvételeket a buli forgatagában! Még azok a fotósok sem tudnak igazából belekerülni a buli forgatagába, akik könnyen fel tudnak oldódni, így a párhoz közelálló családtagként, vagy barátként olyan pozícióból tudsz fotózni, amelyre egy fotósnak nincs, vagy csak kivételes esetben van alkalma.
  • Ne szelfizz a párral! Az esküvő a párról szól, ezért nem illik egy fényképen magunkat az előtérbe helyezni.
  • Figyeld a pár reakcióját! Ha látod, hogy vevők a fényképezésre, akkor nyugodtan fotózz, de ha nem vevők, akkor azt is tartsd tiszteletben.
  • Maradj meg vendégnek, és ne hiányozz a közös képekről, valamint a buliból! Sok alkalmi fotós elköveti azt a hibát, hogy szerepet téveszt, és gyakorlatilag nem vesz részt az esküvő eseményein, te ne essen ebbe a hibába.

Esküvői fotós Budapest - Torzsa Lajos

Azt, hogy van-e helyük az esküvőn az alkalmi fotósoknak nehéz eldönteni, hiszen szólnak mellettük, és ellenük is érvek. Az azonban biztos, hogy még magabiztos fotós tudással sem érdemes amatőr fotósoknak elvállalni egy esküvő megörökítését, és az azzal járó minden felelősséget. Ha teheted, akkor fényképezz az esküvőn az esküvői fotós mellett, de hagyd meg magunknak azt a luxust, hogy vendég lehetsz egy szeretted esküvőjén, miközben terhek és elvárások nélkül olyan fotókat készíthetsz, amilyeneket csak szeretnél.

Vendégcikkünket készítette:

Torzsa Lajosesküvői fotós Budapest

Szólj hozzá Te is!

hozzászólás