Hogy legyél stílusos menyasszony? Schiffer Miklós megmondja

Hogy legyél stílusos menyasszony? Schiffer Miklós megmondja

Schiffer Miklós a hazai divatszakma egyik legmeghatározóbb alakja. Munkásságát még a kilencvenes években kezdte, nevéhez kötődik többek között a Hugo Boss behozatala Magyarországra, valamint két sikeres stílustanácsadó könyv, ”A Stílusról férfiaknak”, illetve a „Stílusos nő”. Jelenleg főként saját üzletével foglalkozik, valamint stílustanácsadó előadásokat és workshopokat tart.

Schiffer Miklóssal a menyasszonyi ruhákról, a stílusról beszélgettünk, valamint arról, hogy mit érdemes figyelembe venni a menyasszonyi ruha kiválasztásánál.

Esküvő Vintage: Mitől lesz stílusos egy menyasszony?

Schiffer Miklós: A ruhától biztosan nem. Attól már sokkal inkább, ha az alkatának, adottságainak és korának megfelelő öltözéket választ.  Egy ruha lehet klasszikus, vagy romantikus, de stílusa a viselőjének van, amelyet a ruha segít képviselni.

„A stílus lényege, hogy hidat képez a személyiség és a ruha között.”

Esküvő Vintage: Mire figyeljenek a menyasszonyok?

Schiffer Miklós: A legnagyobb hiba általában az szokott lenni, hogy alkalmanként a jó ízlést is megerőszakolva, olyan ruhát választanak, amely nem illik az alkatukhoz, hanem – mivel az esküvőjükről van szó – olyat, amiről mindig is álmodtak. Erről mindig egy amsterdami utcatábla jut az eszembe, amelyen a következő felirat áll:

„Ne úgy öltözködj, mint amilyen lenni szeretnél, hanem mint amilyen vagy!”

Ez egy nagyon fontos szabály. Emellett érdemes odafigyelni arra is, hogy olyan ruhát válasszanak, amely az adott fizikai állapotukhoz igazodik. Például, ha egy menyasszonynak kevésbé kidolgozott a karja és olyan ruhát választ, amely pont azt emeli ki, akkor az nem lesz előnyös. Érdemes inkább egy minőségi menyasszonyi ruhát választani egy olyan helyett, mint amelyik textúrájában nem annyira mesél. Szerintem a kevesebb több, ezért én azt javaslom, hogy ne legyen nagyon habos-babos, nagyon túldíszített. Az esküvő egy elegáns esemény, így véleményem szerint érdemes ennek megfelelően kiválasztani az esküvői ruhát.

Esküvő Vintage: Vonatkozik-e valamilyen szabály az esküvői ékszerekre?

Schiffer Miklós: Szerintem a menyasszonyi ruha éke a nő. Az európai kultúrákban úgy általánosságban nem is szokták túlékszerezni magukat a menyasszonyok. Egy finom, könnyed nyakék, vagy egy karkötő tökéletesen megfelelő. Nem szabad az esetenként már amúgy is túldíszített ruhát még inkább terhelni egy hangsúlyos ékszerrel.

Esküvő Vintage: Mit tanácsol a menyasszonyi cipőkkel kapcsolatban?

Schiffer Miklós: Itt igazából az a kérdés, hogy a menyasszony a klasszikus vonalat követi-e, vagy inkább bevállal egy kis csavar. A klasszikus vonal az észrevehetetlen cipő, ami a menyasszonyi ruhától függően lehet hófehér, krémszínű, vagy esetleg egy nagyon halvány rózsaszín.  A másik esetbél pedig pont egy új hatást érhet el a menyasszony, ha villan a kék, lila, vagy akár sárga cipő. Ez azonban inkább a személyiség kérdése, mint a trendé. Az esküvőjén minden menyasszony gyönyörű akar lenni és van, aki ezt a különleges ruhával és kiegészítőkkel éri el, más pedig egyszerűen a finomságával. A véleményem szerint azonban:

„Az elegancia mindig suttog, sosem kiabál”

Esküvő Vintage: Egy korábbi interjújában említette, hogy Vera Wang a kedvenc menyasszonyi ruha tervezője. Esetleg van hazai kedvence is? Mi a véleménye a hazai tervezőkről?

Schiffer Miklós: Vera Wangot nehéz nem szeretni. Azonban nagyon sok menyasszonyi ruha-tervező cég van, például görög, francia, spanyol és nagyon sok – nálunk alig ismert – amerikai tervező, így igazából nehéz dönteni, hogy ki az igazi kedvenc. Nekem az eddig legjobban tetsző menyasszonyi ruha Yves Saint Laurent ruha, ami fekete volt. Igazi dráma volt benne.  Áttérve a hazaiakra: Éppen múltkor voltan Benes Anita (Daalarna) bemutatóján és volt pár nagyon különleges és szép darab. Igaz, ilyen szempontból nincs konkrét kedvencem, mivel én kevésbé érzem olyan kiemeltnek a menyasszonyi ruhát egy nő életében. Azonban a legtöbb nő nagyon is készül erre és nagyon jó, hogy az esküvői ruhára bizony adnak a menyasszonyok.

Esküvő Vintage: Mi a véleménye a hazai menyasszonyi ruha trendekről?

Schiffer Miklós: Szerintem finomodik, amely rendkívül jó. Ezeket a vidékies, puffos ujjú, műselyem vagy műbrokát ruhákat kezdik felváltani a finomabb ruhák és ennek én örülök. Nagyon sok cég foglalkozik ezzel, néha meglepő, hogy néhány helyen egy lépcsőház alatt is lehet szalont találni és ott is fel lehet lelni szép darabokat. Magyarországon az esküvő téma mostanság lett felkapott, de igazából nincs akkora kultúrája, mint például Amerikában, ahol akár rettenetes adósságokba is verik magukat a párok az esküvő miatt. Nálunk inkább kisebb esküvőt tartanak és legalább nem adósodnak el. Azt gondolom, hogy azért alapvetően követjük a trendeket és ma már sokkal jobb a helyzet, mint volt mondjuk pár évvel ez előtt, amikor néha rettentő állapotban voltak a kölcsönzött ruhák. Persze ez a helytől is függött.

Esküvő Vintage: Hol állunk ilyen téren világviszonylatban?

Schiffer Miklós: Egy kicsit le vagyunk maradva, mint mindenben. Ennek azért alapvetően van egy ízlésbeli- és van egy anyagi oka is. Magyarországon nem fog egy nő több százezer forintért menyasszonyi ruhát venni, vagy csak nagyon kevesen. Nem hiszem, hogy a menyasszonyi ruha annyira el tudna szakadni az általános magyar közízléstől, tehát amilyen Magyarországon az öltözködés valósága ugyanolyan az esküvői ruhák valósága is. A menyasszonyi ruhákra az is igaz, mint a divatra általában, hogy már nincsenek egyértelmű trendek. Szerintem az emberek ma nem a divat szerint, hanem leginkább a lehetőségeik és az egyéniségük szerint öltöznek, ami annyira nem is nagy baj, csak egy kicsit csiszolni kéne még az ízlést.

Szólj hozzá Te is!

hozzászólás