Ezt se felejtsd ki az esküvői költségvetésből

Ezt se felejtsd ki az esküvői költségvetésből

Mindannyian ismerjük a sok kicsi sokra megy mondást, ez pedig az esküvőszervezés közben talán hatványozottan igaz. A gond csak az, hogy ez esetben általában az esküvői költségvetés rovására megy.

Az esküvői költségvetést tartani nem egyszerű dolog. Sok odafigyelést és helyes döntést igényel a szervezés, ha a kijelölt összeghatáron belül szeretnénk maradni. A rengeteg dolog között azonban előfordulhatnak kis apróságok, amelyekről könnyű elfelejtkezni, vagy csak éppen közbejöhetnek bizonyos esetekben.

Már foglalkoztunk többször is a témával, hiszen már igyekeztünk tanácsokat adni, például, hogy mire figyelj az esküvői költségvetés összeállításánál, és hogy mik azok, amelyeket könnyű kifelejteni belőle.

Most néhány olyan apróságra is szeretnénk felhívni a figyelmeteket, amely nem feltétlenül nagy összeg, azonban a végén, együttesen nagy meglepetéseket okozhatnak.

Az esküvő előtti apróságok

Különleges módon felkérni a koszorús lányokat: Mindenkit megihlet a Pinterest, ahol már a koszorúslányok felkérése is számtalan ötletet lehet találni. Ez nem is baj, sőt nagyon kedves gesztus és a koszorúslányok is különlegesnek érezhetik magukat, azonban az ilyen apróságoknak is van költségük.

Szépség és ami mögötte van: Minden bizonnyal nem feledkeztél el elkülöníteni valamennyit a fodrászra és a sminkesre. Azonban azt is bele kell kalkulálni, hogy érdemes próbafrizurát és próbasminket is csináltatni, amelynek szintén költsége van. Valószínűleg egy-két kozmetikai kezelést, manikűrt, pedikűrt is szeretnél majd beiktatni a nagy nap előtt – hiszen megérdemled, hogy a legjobb formádat hozd, – ám nem szabad megfeledkezni ezeknek a költségeiről sem.

Lánybúcsú: Igen, a lánybúcsút a koszorúslányok szervezik és a szokás szerint ők is fizetik, de hogy ez is egyre nagyobb szabásúvá válik (van, akinek már külön utazást is szerveznek) előfordulhat, hogy a menyasszony is belefizet valamennyit, hogy anyagilag is kímélje a koszorúslányokat.

Esküvői készülődés közben

Szállás: a nagy nap utáni szállást mindenki gondosan kiválasztja, azonban annak is érdemes utána nézni, hogy mikor van lehetőség elfoglalni a szobát. Ugyanis, sokszor csak délután lehet elfoglalni a szállást, ám ez gondot okozhat, ha a helyszínen szeretnétek készülődni. Mindenképpen járjatok utána, mikor lehet bejelentkezni és esetleg a korai bejelentkezésnek milyen plusz költségei vannak.

Az otthon felejtett dolgok: Ha már nem a saját otthonodban készülsz, bizony esély van rá, hogy valami véletlenül „otthon felejtődik”. Ez pedig akár komolyabb plusz kiadást is jelenthet. Megoldásként okos lehet egy „vis major” keretet betervezni, de ebben az esetben egy csomagolási lista is remek ötlet lehet, hogy megkíméljetek magatokat az ilyen kínos helyzetektől.

A napközbeni evés: Lehet, Te alig bírsz majd lenyelni néhány falatot napközben, azonban ne hagyd, hogy koszorúslányaid éhezzenek. Nem kell hatalmas lakomákra gondolni: péksütemény, gyümölcs reggelire, néhány szendvics pedig ebédre már bőven elég lehet. Oh, és persze a pezsgőt se felejtsd, ha már ünnepi alkalomról van szó!

A fogadás, vagy vacsora: Az esküvői vacsora kalkulálásánál bizony könnyű elfeledkezni saját magatokról. A menyasszony és a vőlegény sem eszik ám ingyen!

A túlóra díjak: Annyira jól sikerül a lagzi, hogy vétek lenne abbahagyni a mulatozást, vagy esetleg véletlenül csúszott a ceremónia. A szolgáltatók, de van, hogy a helyszín is csak egy bizonyos ideig áll a rendelkezésetekre, így a plusz idő, plusz költséggel is jár. Nézzetek utána, melyik szolgáltató, mennyi idő után kér túlóra díjat és mennyit, majd ezt is kalkuláljátok bele az összegbe.

A násznépről se feledkezzünk meg

Üdvözlő csomagok: A távolabbról érkező vendégeknek nagyon hasznos az üdvözlő csomag, amelyben egy kis figyelmességen kívül (pl.: csokoládé) összegyűjtitek a hasznos információkat, mint például a szállás elérhetőségeit, taxi társaságok telefonszámait, esetleg egy térképet is mellékeltek.

Köszöntő ajándék a szülőknek: Minden bizonnyal már meg van a lista milyen ajándékot kapnak a koszorúslányok, a tanúk, esetleg a virághordó kislány(ok), azonban erről a listáról a szülőknek sem szabad lemaradniuk!

Köszönő ajándékok: Már nálunk is elterjedt a szokás, hogy egy kis aprósággal köszönjük meg a vendégeknek, hogy velünk ünnepeltek. A köszönő ajándékok tényleg nem kell nagy dolognak lenniük, azonban egy százfős esküvő esetén bizony be kell venni a költségvetésbe.

Váratlan vendégek: Lehet, hogy lesz olyan rokon, aki az utolsó pillanatban mégis beesik az esküvőre, vagy egy jó barát mégis csak +1 fővel érkezik. Ilyenek a legalaposabb szervezésnél is előfordulhatnak, így nem árt néhány plusz főt beleszámolni a vacsora költségeibe.

Az esküvő után

Az esküvői teendők nem érnek véget a boldogító igen kimondása után. Ha csak nem szeretnétek a menyecsketánc-pénzt köszönő kártyákra, plusz képek előhívatásra, esetleg ruhatisztításra költeni, gondolkodjatok előre és különítsetek el erre is egy kis összeget.

A fentiek persze csak egy kis része egy esküvőnek, azonban sokat segíthetnek, hogy a kis apróságok, ne menjenek sokra az esküvői költségvetéssel szemben.

Szólj hozzá Te is!

hozzászólás