Teszttel mérhető a házasság tartóssága?

Teszttel mérhető a házasság tartóssága?

Az esküvői készülődés izgalmai, a nagy nap eseményei, a felfokozott boldogság még napokig, hetekig tart az esküvőt követően. Ahogy elkészülnek az esküvői fotók, és videó, visszanézitek azokat a pillanatokat, amiket lehet, hogy az izgalom miatt aznap nem is tudtatok értékelni.  

Megkezditek házas életeteket. Mint férj és feleség. Még szokni kell, hogy a sarki kisközértben, ügyintézés során, már nem a párod, hanem a férjed áll melletted, hogy a neved is megváltozott, és ezt nem kellene elfelejteni minden egyes bemutatkozásnál.  A nászajándékok is lassan a helyükre kerülnek, és észrevétlenül kezd minden visszatérni a hétköznapi kerékvágásba. A házaspárok számos megpróbáltatáson mennek keresztül, bizonyítaniuk kell egymás számára is, hogy kettejük egysége erős annyira, hogy könnyen vegyék az akadályokat.

Érzelmi teszttel mérhető a házasság tartóssága

Amerikai tudósok azonban, a házasság tartósságának megjósolására érzelmi tesztet dolgoztak ki. A BBC hírportálján a Science tudományos folyóiratban közzé tett tanulmány szerint, a partner képének látványára adott ösztönös érzelmi válasz jól jelezheti, mennyire lesz tartós a házasság. Az új teszt a friss házasok egymás iránti ösztönös érzéseit méri fel, nem azt veszi figyelembe, mint mondanak másoknak vagy mit vallanak be saját maguknak . A kutatók 135 házaspárt vontak be a tesztbe közvetlenül az esküvőjük után. Megkérték őket, hogy értékeljék a házasságukat a jó, rossz, kielégítő vagy nem kielégítő kifejezésekkel. Ezután az új “szerelmi teszttel” megmérték, hogyan reagálnak ösztönösen a párjuk látványára. Ez úgy történt, hogy röpke három másodpercig megmutatták a teszt résztvevőjének a házastársuk fotóját, majd amilyen gyorsan csak tudott, válaszolnia kellett arra a kérdésre, hogy olyan szavak, mint a “nagyszerű”, a “klassz”, a “szörnyű” vagy a “félelmetes” pozitívak vagy negatívak-e. Válaszuk gyorsasága jelezte valódi érzéseiket.  A teszt az asszociáció pszichológiai elvén alapul. Az elmélet szerint a partner futólag látott képének hatására kerül az új házas pozitív vagy negatív lelki állapotba – magyarázta a kutató. Pozitív lelki állapotban volt a tesztben részt vevő személy, ha gyorsabban vágta rá, hogy a “nagyszerű” és a “klassz” szavak pozitívak, mint hogy a másik két melléknév negatív, és fordítva.

A kutatásban részt vevő új házasok mind azt mondták, hogy igen jól érzik magukat a házasságukban. A tudatalatti reakciók azonban ettől jelentősen eltértek – magyarázta James McNulty. A kutatók ezután négy éven keresztül hathavonta újra megkérdezték a házaspárokat. Általában azt tapasztalták, hogy többen vallották magukat boldogtalannak néhány év elteltével azok közül, akiknek az ösztönös reakcióik negatívak voltak. Néhányan el is váltak. “Mindenki azt akarja hinni, hogy jó kapcsolatban él, és az emberek erről meg is tudják győzni magukat. A teszt azonban a valódi, ösztönös érzelmeket azonosítja” – hangsúlyozta a kutató.

Tartós házasság? Hogyan?

  • Mindig hallgassátok meg egymást, odafigyelve, és mindig próbáljatok meg a másik fejével is gondolkodni
  • A vitákkal alapvetően nincs gond, a gond akkor van, ha már nem akartok vitázni, nem akarjátok megismerni egymás érveit
  • Őszinteség, őszinteség és végül őszinteség!

Fotó: VivienNaomi Photography

Szólj hozzá Te is!

hozzászólás